Thursday, October 22, 2009

Heräämössä


Vain Bermudalla - vaaleanpunainen (metodisti)kirkko


Tänään olin heräämössä. Se oli aikamoista liukuhihnatyöskentelyä. Jokaisella hoitajalla oli kaksi paikkaa valvottavana, paitsi vastuuhoitajalla, jolla oli yksi. Mikään ei ole tietokoneella, joten kaikki kirjataan käsin. Onneksi heräämössäkin oli tutut Datexin monitorit, joten niitä ei tarvinnut harjoitella. Muutenkin paperit oli aika selkeät. Kun potilas tulee ja sen jälkeen 15 min, 30 min ja 1h jälkeen arvioidaan potilaan vointi, kun potilas saa 10 pistettä saa hän periaatteessa lähteä osastolle, mutta vähintään 30 min pitää olla heräämössä, jollei ane-lääkäri toisin määrää.
Pisteytys:
*Tajunta – ”Tajuton” 0p, Heräteltävissä 1p ja orientoitunut aikaan ja paikkaan 2p
*Hengitys – Tarviiko happea, jne; 0-2p
*Verenpaine - ≤ 20mmhg lähtöpaineesta 2p, ≥ 20mmhg lähtöpaineesta 1p ja sit joku muu raja oli 0p
*Raajat – Liikuttaa käskystä 4 raajaa 2p, 2 rajaa 1p, ei yhtään 0p (tätä en kyl oikeastaan tajua, potilaat siis nukutettuja, ei spinaali-puudutettuja)
*Sit oli vielä yks kriteeri, mut sitä en nyt kyllä millään muista, sori.

Näiden lisäksi 15 min välein kirjattiin verenpaine, hengitys, jne ja kaiken maailman muita huomioita. Potilaat heräteltiin tosi nopsaa, eivät saaneet oikeastaan nukkua kuin 10-15 min ja sit ruvetaan pakottaa hereille. Monilla potilailla oli morfiini PCA pumput (potilas voi itse ”ottaa” nappulaa painamalla tarvittaessa lisää lääkettä), esim umpisuoli potilaalla!

Potilaat makasivat kaikki rivissä vierekkäin, eikä heidän välissä käytetty verhoja, vain jos katsottiin sidoksia tai muuta. Vähän outoa, koska saari on kovin pieni, ja kaikki tuntee toisensa.

Anyway, päivä oli kiireinen ja aika mukava, vihdoin sai tehdäkkin jotain, ja tulee olemaan ihan kivaa vaihtelua kun joutuu joskus olemaan heräämössäkin. Sain ottaa aika monta verensokeria, diabetes on tosi yleinen täällä. Mittariin laitetaan oma numero (jokaisella työntekijällä on numero, mun on 11062, Saudeissa se oli ekan kerran 18700 ja nyt viime kerran 94621, noita ei vaan voi unohtaa… Muistan myös edelleen parin muun kirurgin ja hoitajan numeron mun salista viime Saudien keikasta, kun niitä piti päivät pitkät kirjoitella!) ja potilaan sairaalanumero. Sitten skannataan purkin kyljestä sarjanumero ja otetaan näyte. Kun laite laitetaan takaisin lataukseen, siirtää se automaattisesti kaikki tiedot johonkin tietokoneelle. Eli joitain hienouksia näillä on.

Sairaalassa on myös robotti, jonka kautta joku lääkäri USA:sta voi puhua potilaan kanssa, nähdä potilaan, ja jopa kuunnella keuhkoja! Sairaalan yhteistyökumppaneita ovat Johns Hopkins sairaala Baltimoressa, Marylandissa ja Massachusetts General ja Lahey Clinic Massachusettsissa. Sieltä tulee välillä kirurgeja tänne leikkaamaan viikoksi pariksi, ja täältä lähetetään potilaita sinne.

No comments:

Post a Comment