Sunday, October 4, 2009

Matkalla Bermudalle



1.10.09 Torstai

Lentomatka menin ihan kivasti. Kone oli uusi, tosi freesi, ja kaikilla oli omat pikku telkkariruudut, juuri niin kuin pitkillä lennoilla pitäisi olla! En saanut istua yksin, viereen tuli venäläinen, vanhempi nainen joka puhui van venäjää ja ranskaa. Eikä todellakaan osannut käyttää omaa viihdejärjestelmää, jouduin aika ajoin auttaa häntä. Kuten myös maahantulolappujen täytössä. Helppoa, kun ei osaa kuin pari sanaa ranskaa ja venäjää ;-)


Grönlanti!

No, mä en myös edes avannut mun upouutta lääkekirjaa koko lentomatkalla, itse asiassa en ehtinyt edes lukea Ilta-sanomia loppuun, kaikki aika meni sen pikku telkkariruudun kanssa. Katoin kaksi elokuvaa, ”the Hangover” (hauska, suosittelen) ja joku vähemmän hyvä jonka nimeä en muista, mutta komedia sekin. Sitten katsoin myös 3 jaksoa ”Bones” sarjaa ja yhden jakson ”Extreme Home makeoversia” ja pelasin vähän pelejä. Päivälento ja oma viihdejärjestelmä, eikä piiiiiitkä lentomatka ollutkaan kovin hankala. Lennän ehdottomasti Finskillä myös ensi kerralla!
Ensimmäistä kertaa laskeuduin Kennedyn kentälle päiväsaikaan. Tai no, en kyllä muista oliko silloin 17 v siten päivä vai ilta, mutta kahtena edellisenä kertana oli pimeää. Nyt näkyi Long Island ihan selvästi ja otin jopa valokuvia joistain hulppeista ranta asunnoista. Myös Manhattanin pilvenpiirtäjät näkyi horisontissa kun oltiin laskeuduttu!


Empire State building

Jono ”immigrationiin” meni aika nopeasti, sitten kuvattiin ja otettiin molemmista käsista KAIKKI sormenjäljet (digitaalisesti), vain DNA puuttuu ;-) Sitten vastasin kysymyksiin (kauanko olet maassa, mitä teet Bermudalla, miksi menet sinne töihin jne) ja sain leiman passiin ja hain laukut. Vasta jälkikäteen musitin että olin valehdellut USAn viranomaisille. Mullahan oli mukana Napapiiriltä ostettu poro-pate’, mutta vastasin kysymyksiin ettei ole muuta syötävää kuin suklaa ja karkit. Ja lihaahan EI saa Jenkkeihin viedä. Onneks en jääny kiinni…Kentällä oli myös pieni koira, jonka kyljessä luki ”protecting our agriculture”, eli se haisteli juuri lihoja. Yks suomalainen joutu avaamaan laukkunsa kun koira sitä haisteli, mut ei sieltä löytynyt mitään.

Sitten vein kaksi isoa laukkua ja läppärin säilytykseen (laukut painoi 23.5 ja 24.3 kg, ei tarvinnut maksaa kummallakaan lennolla ylipainomaksuja, vaikka toinen laukuista oli jopa ylisuuri!), maksoi yhteensä $44, mutta eipähän tarvinnut raahata mukana. Sitten lähdin ”ilmajunalle” (kuskiton, kahden vaunun ”airtrain”), jolla piti mennä ”Station C:lle”, josta olisi ilmainen kuljetus hotellille. No, junassa ei toiminut kuulutukset ja ”Station C:n” nimi olikin ”Federal Circle”, joka oli ensimmäinen pysäkki ja jonka ohi ajoin. Mutta erittäin ystävällisen naisen avulla (jolta en edes pyytänyt apua, katoin vain karttaa) kävin päätepysäkillä ja tulin samalla junalla takasin ja löysin hotellikuljetuksen.

Hotelli, Best Western Kennedy Airport, jota aion tässä nyt mainostaa, oli n 10 min ajomatkan päässä. Hotelli oli saanut Tripadvisorissa erittäin positiivisia ja erittäin negatiivisia arvioita käyttäjiltä. Mun kokemus oli pelkästään positiivinen! Check in oli mukava ja nopea ja sain parit pikaruokamenut mukaan josta olisi voinut tilata ilmaisella kuljetuksella ruokaa hotellille. No, koska kello oli n 18 paikallista aikaa, ja mulle siis klo 1 yöllä, tyydyin ostamaan hotellin automaatista vettä ja minpussin Doritoksen ”Cool Ranch” sipsejä, joita olen kauan kaivannut! Huone oli pieni mutta siisti, sänky oli 140cm ja telkkari iso. Katoin elokuvan ”What happens in Vegas”, koska se juuri alkoi ja olin nähnyt aikasemmin ja tiesin että on hyvä (ja koska olin sinä päivänä kattonut telkkari VAIN vaivaiset 8 tuntia…). No ei, yritin siis pitää itseäni hereillä, mutta kun elokuva loppu kello 20 oli pakko käydä unten mailla.

Onnistun nukkumaan klo 5 asti, jolloin lähetin kateutta aiheuttavia tekstareita suomeen ;-) ja katoin uutisia telkkarista. Suihkun jälkeen menin huoneen hintaan kuuluvalle aamupalalle klo 6.30. Oli muffinsseja, pancakeseja (jotka olis pitäny ite paistaa), munakasta, makkaraa, puuroa, muroja ja jopa tummaa paahtoleipää jne.
Aamupalan jälkeen otin samaisen ilmaisen kuljetuksen takaisin ”Station C:lle”, sitten ilmajunalla Jamaican asemalle ja sieltä otin hetken mietittyä halvemman vaihtoehdon, eli metron Manhattanille. Ei hyvä idea; ruuhka-aika, huono ilma ja metro tupaten täynnä. No, matka maksoi vain $8, mutta kesti 40 min, yhteensä hotellilta n 1,5h. Jäin pois 8 avenuen ja 42st kulmassa ja kävelin Times Squaren kautta Macy’s tavaratalolle (ilman karttaa!). Koska käsimatkatavaralaukku painoi ilman läppäriäkin ihan tarpeeksi, päätin että jätän kassin Macy’sin säilytykseen ja käyn shoppailen Macy’sissä ja ympäristössä ne 4h jota mulla oli käytettävissä. No, Macy’s aukesi vasta klo 10, joten jouduin odottelemaan 40 min, kävin parissa kaupassa ja istun puistonpenkillä (ulkona n 16 astetta) ja kattelin ihmisiä ja NYCin menoa! Että mä rakastan sitä kaupunkia! Jo Tukholmassa menee hermot kun siellä on liikaa ihmisiä, mutta NYCissä vaan ei mene!


New Yorks finest!

Paljon olisin halunnut ostaa, mutta koska laukut oli jo ennestään yli täynnä, tyydyin Hilfigerin T-paitaan (yli puoleen hintaan alennuksella), valkoisiin crocseihin (joita jouduin vähän etsiä, eipä taida enää olla muodissa), ja meikkeihin (Cliniquen puuteri ja meikkivoide), joista pulitin yhteensä n 10 euroa vähemmän kuin esim laivalla tai Helsinki-Vantaalla!

Sitten hampurilaisaterian (siis oikeassa ravintolassa) ja oluen jälkeen taas kentälle. Vahingosta viisastuneena otin metron sijasta Penn Stationilta Long Island Rail Roadin junan, joka kesti n 20 min Jamaican asemalle, se oli myös hyvin ilmastoitu ja paikkojakin riitti jokaiselle. Koska ei ollut ruuhka-aika, maksoi lippu $10, ruuhka-aikana vissiin $13.


Jouluosasto oli tottakai jo avattu Macy'ssä, olihan jo syyskuu ;-)

Lähtöselvitys piti tehdä itse koneella, mutta jouduin kutsumaan henkilökunnan paikalle, koska kone käski. Se ei ollut helppoa, oli vaan yks mies ja kaikki tarvitsivat apua. Onneksi ohi kulki henkilökuntaan kuuluva, joka auttoi. Hänen piti tarkistaa mun työlupa. No problem, sain mun ”boarding passin”, vein laukut ja menin turvatarkastuksen läpi. Sitten oli vielä 2,5h koneen lähtöön. Terminaalissa ei ollut melkein mitään kauppoja, joten ostin Starbucksista jääkahvin ja hedelmäsalaatin ja lueskelin Bermuda opasta!

Eli, summa summarum, suosittelen hyvää ja halpaa lentokenttähotellia jos joutuu yöpymään yön New Yorkissa ja tulee hyvin myöhään tai joutuu lähtemään aamulla aikaisin. Sinänsä hotelli ei sovi jos viettää monta päivää Manhattanilla, matkoihin menee todella paljon aikaa.

No comments:

Post a Comment