Tuesday, October 13, 2009

Sataa, sataa ropisee...

Tänään vaan sataa. Ja kunnolla sataakin. Päivällä oli ihan mieletön myrsky ja uskomaton kaatosade. Syksy on myös täällä! Kai sitä on jo alkanut sopeutua kuumuuteen, kun tämän päivän 22 astetta tuntuu jo vähän viileältä ;-)

Sunnuntaina oltiin sillä mahtavalla kiertoajelulla. Kuski oli todella hyvä ja kertoi mm seuraavanlaista tietoa Bermudasta:

• Täällä on enemmän kirkkoja ja pubeja” per asukas per neliömaili” (per capita per square mile) kuin missään muualla.


Pienen pieni kappeli vuosimmallia 1616

• Täältä löytyy maailman pienin nostosilta, 23 tuumaa, eli 58cm, siitä mahtuu vain purjeveneen purje

• Bermudan ympärillä on paljon (koralli) riuttoja ja kaikki laivat jotka saapuvat tänne saatetaan luotsilla. Pari vuotta sitten yksi risteilyalus ajoi karille. Ennen vanhaan Bermudalaiset seisoivat rannalla lyhtyjen kanssa jotta laivat ajaisivat karille, jotta Bermudalaiset pystyivät ryöstämään heidät. Sanotaan että suurin osa Bermudaan ”vanhasta rahasta” on peräisin merirosvoudesta. Saaren ympärillä on myös kymmeniä hylkyjä jonne voi sukeltaa.

• Maalis-huhtikuussa valaiden ”muuttomatka” kulkee Bermudan ohi, silloin niitä pääsee katsomaan veneillä! Joskus täällä voi myös nähdä delfiinejä.

• Saarella on vain n 5 puutaloa. Puutalot ovat nykyään kielletty, talot pitää rakentaa joko betonista tai Bermudan kivestä.

• Kaikki talot piti maalata pastelliväreillä 1950 luvulle asti. Suurin osa on edelleen pastellivärisiä, mutta myös oransseja, keltaisia ja kirkkaan violetteja näkyy. Sairaala on vaaleansininen!



• Juomavesi kerätään sadevedestä talojen katolta. Talojen katot ovat päällystetty kalkkikivellä ja vesi valuu katolta putkia pitkin talon alle säiliöön. Arvatenkin minä juon pullotettua vettä ;-) Jos vesi loppuu pitää sitä tilata tankkiautolla lisää.


Rakenteilla olevasta talosta näkee kuinka putket menee katolle vettä varten

• Autot sallittiin Bermudalla vasta vuonna 1946, sitä ennen saarella kuljettiin junalla, polkupyörällä tai hevosella ja kärryillä. Junarataa ei ole enää ollut pariin kymmeneen vuoteen. Jokaisessa taloudessa saa olla vain yksi auto, Koska kadut ovat hyvin kapeita, on vanha kupla-volkkari kielletty saarella, koska se on lian leveä!

• John Barnes, eläkkeellä oleva bussikuski tervehtii joka aamu klo 6-9 ihmisiä sairaalan vieressä olevassa liikenneympyrässä sanomalla "huomenta" ja "rakastan sinua". Hänen on sanottu olevan Bermudan onnellisin ihminen ja hänestä on myös tehty patsas liikenneympyrän viereen.


John Barnesin patsas

• Bermudalla ei ole vaarallisia eläimiä, eikä käärmeitä. Ainoa villi eläin on kana. Niitä näkee joka paikassa. Saarella on enää parin alkuperäistä lintua, loput on tuotu tänne. Puluja olen nähnyt vain pari kpl ja lokkejakin vissiin vain yhden! Pikkusammakoita, muurahaisia ja torakoita sen sijaan riittää…

• Rahtilaivat saapuvat maanantaina ja torstaina, eli tiistaina ja lauantaina saa tuoreempaa ruokaa. Keskiviikkona saa ruokakaupoissa 10% alennuksen.

• Saari on pieni ja ”kaikki tuntee kaikki”, joten lauantaisin jotkut tapaavat vaellella sairaalassa ja katsella jos siellä on tuttuja. Voi olla noloa jos on nolon vaivan takia sairaalassa… Myös psykiatrisen sairaalan nimi piti vaihtaa ”Mid-Atlantic Wellness Institutiksi” koska oli liian noloa tulla nähdyksi siellä jos oli vaikka psykologilla tai vastaavalla.


George Somers toi ensimmäiset asukkaat Bermudalle

Enempää en nyt tällä hetkellä muista, laitan lisää kun tulee mieleen.

4 comments:

  1. Tulin vasta vierailulle ja palaan uudelleenkin :) Bermudan elämä vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta!

    Meinasin muuten laittaa ihan tismalleen saman otsikon tänään omaan postaukseeni..

    ReplyDelete
  2. Kiehtovaa, todella hyvin olet ottanut eri asioita esille. Ja upeita kuvia, näyttää todella idylliseltä paikalta.

    ReplyDelete
  3. Mielenkiintoisia juttuja!!

    Olivia

    ReplyDelete