Wednesday, October 21, 2009

Päiväkirurgia

Hah, keksin miten saan kuvat tänne! Lataan ensin kuvat ja kopioin vasta sitten tekstin! En kyllä tiedä miks...

Istun nyt mun huoneessa ja odottelen josko, ehkä, joku huoltomies tulisi katsomaan mun huonetta. Kun tulin äsken töistä oli lavuaari ja sen ympäristö täynnä mustia pilkkuja ja lavuaarin ympärillä oli vettä. Eka ihmettelin että mitä se oikein on, mutta Trish päätteli että viemäristä olisi noussut paineella vettä. Yäk. Ihan kun niistä torakoista (tapoin taas eilen yhden) ja hämähäkeistä ei olisi jo ihan tarpeeksi (pään)vaivaa…


Banaanipuu. Täällä kasvaa vaikka mitä, mm avokadoja, meidän pihallakin kuulemma!

Tänään olin aamupäivän ”klinikalla”, jossa potilaat tavataan ennen leikkausta (pre-admission clinic). Siellä hoitaja, anestesialääkäri ja apulaislääkäri (ja tarvittaessa fysioterapeutti) tapaavat potilaan n viikkoa ennen leikkausta ja käyvät läpi sairaudet, lääkitykset ja muut taustatiedot.

Iltapäivän vietin ”päiväkirurgian” osastolla. Yksi hoitaja vastaanottaa potilaat erillisessä vastaanotto-huoneessa. Potilaat tulevat n 1 h ennen leikkausaikaa (LEIKO, leikkaukseen kotoa, potilaat tulevat 2 h ennen, he saavat yleensä rentouttavan esilääkkeen, kipulääkkeitä ei anneta ennen leikkausta). Ennen leikkausta potilaat odottavat joko ”päiväkirurgian” valvontahuoneessa sängyillä, tai nojatuoleilla huoneen ulkopuolella.



Leikkauksen jälkeen kaikki potilaat, myös paikallispuudutetut, menevät ensin tavalliseen heräämöön, josta siirtyvät valvontahuoneeseen. Siellä heiltä otetaan vielä pari verenpainetta ym ja he saavat juotavaa ja keksejä. Hoitaja käy kotihoito-ohjeet läpi (aikalailla samat kuin Suomessa, paitsi potilaita neuvotaan myös olla tekemättä laillisia päätöksiä leikkauspäivänä!) ja poistaa kanyylin (ennen kuin potilas on ollut liikkeellä). Potilas allekirjoittaa kaavakkeen, että hän on saanut kaikki vaatteensa ja tavaransa mukaan mitä oli tullessa. Hoitaja soittaa potilaan hakijalle, hakija odottaa pääaulassa ja hoitaja tai apulainen vie potilaan pyörätuolissa pääovelle, ihan kuten amerikkalaisissa TV-sarjoissakin. Seuraavana päivänä hoitajat soittavat kaikille potilaille kysyäkseen vointia.



Paikka vaikutti ihan kivalta, kuten myös suurin osa henkilökunnasta, eli toinen mahdollinen tuleva työpaikka ;-)



Huoltomiehet kävi kattomassa mun huonetta ja olivat ihan ymmällään. Olivat samaa mieltä et tuli varmaan viemäristä, mut eivät tienneet miksi. Toivottavasti se oli ainoa kerta!

No comments:

Post a Comment