Friday, December 4, 2009

Crystal Caves



Eilen oltiin Kanadalaisen Gwenin kanssa Crystal ja Fantasy Cave’s luolissa. Crystal luolan löysi 13-ja 14-vuotiaat pojat vuonna 1905, kun heidän kriketti pallonsa katosi. Pojat löysivät luolan suun ja heitti sinne kiviä kuullakseen kuinka syvä luola on. Sitten he hakivat kotoa n 40m pitkän narun ja laskeutuivat sen avulla luolaan. Siellä he etsivät palloaan, jota eivät löytäneet, ja uivat 17m syvässä järvessä. He yrittivät myös löytää toisen ulostien, mutta eivät löytäneet, ja joutuivat kiipeämään narua pitkin takaisin ylös.



Luolat olivat todella upeita ja vaikuttavia. Saarella on kuulemma n 200 luolaa. Luolat ovat kalkkikiveä ja ovat täynnä stalaktiitteja (ylhäältä alas) ja stalagmiitteja (alhaalta ylös). Myös veden alla oli stalagmiitteja, koska joskus tuhansia vuosia sitten pohjalla ei ollut vettä. Vesi on hyvin kirkasta se virtaa maanalaista jokea pitkin Atlantista, ja se nousee ja laskee nousuveden mukana. Vedessä ei ole kuitenkaan kaloja tai kasveja. Valitettavasti olin unohtanut ladata kameran, enkä saanut kauheasti otettua kuvia kun akku loppui.



Meidän opas ensimmäisessä luolassa, Crystalissa, oli erittäin hauska ja puhelias mies. Meitä oli onneksi vain me kaksi turistia, joten saatiin yksityinen kierros. Hän kertoi luolien historiasta ja tietoa geologiasta ym. Sitten hän sammutti kaikki valot ja käytti vain taskulamppua ja yritimme kuvitella miten pelottava luola oli kahdelle nuorelle pojalle joilla oli vain öljylamppu mukana. Jotkut muodostelmat näytti krokotiileilta, jotkut käärmeen kasvoilta, veden alla oli Manhattanin silhuetti. Meille näytettiin myös Buddha(joka oli vanhempi kuin Buddha itse ;-) ), hiiri, Roomalaisen sotilaan pää ja muitakin muodostelmia.



Fantasy luola ei ollut yhtä hieno kuin Crystal, mutta erilainen, ja mielenkiintoinen sekin. Luola löydettiin samaan aikaan kuin Crystal, mutta suljettiin 1940 luvulla ja aukaistiin uudelleen yleisölle vasta vuonna 2001.

Alueelta oli kuulemma muutama vuosi sitten löytynyt vielä yksi vielä suurempi luola rakennustöiden yhteydessä ja sen löydöstä tuli kiista että saako sen räjäyttää vai pitääkö se säilyttää. Valitettavasti luolan puolustajat hävisi ja se räjäytetään ja alueelle rakennetaan taloja.

Luolissa oli ihmeen lämmintä, oli odottanut että siellä olisi viileää. Me saatiin myös monta ”luola-pusua”, eli kun vettä tippuu stalaktiitteja pitkin päälle!
Mark Twain (joka kirjoitti mm Tom Sawyerista ja Huckleberry Finnistä), ihastui Bermudaan ja vietti paljon aikaa täällä, ja hän oli myös ensimmäisiä turisteja luolissa. Hän oli myös mukana keräämässä rahaa Bermudan sairaalaa varten! Mark Twain on myös kerran sanonut “You can go to heaven if you want. I'd rather stay in Bermuda” (“Sinä voit mennä taivaaseen jos haluat. Minä pysyn mieluummin Bermudalla”).


Kuva täältä


Kuva täältä

Eilen illalla oltiin myös Trishin kanssa hänen tuttavan Hillaryn luona auttamassa häntä lastenhoidossa. Hänen mies on yleensä torstaisin myöhään töissä, ja silloin Trish käy siellä auttamassa, ja mäkin olen käynyt muutaman kerran. Mä yleensä ”hoidan” 4kk vanhaa Dylania, joka nukahtaa aina mun syliin (ihanaa, aah!) ja Trish viikkaa pyykkiä ja auttaa 21kk vanhan Caran kanssa. Kumpikin lapsi kylvetetään joka ilta, joten siinä on aika paljon hommaa, jos pitää yksin hoitaa molemmat.

Pari päivää sitten meillä oli illalla palohälytys, ja jouduttiin menemään ulos seisomaan. Olinkin jo ihmetellyt kun ei yhtään ole ollut, Englannissa niitä oli varmaan viikoittain. Kävi ilmi että hälytyksen oli aiheuttanut viereisen siiven asukkaista joku, kun oli laittanut ruokaa. he eivät edes tulleet ulos seisomaan. Meitä seisoi noin 10 tyyppiä ulkona, kun huomasimme että yli puolella oli passit mukana, mulla myös =) Englannissa en koskaan kantanut passia mukana palohälytysten sattuessa, mutta kai sitä vanhana tulee viisaammaksi!

5 comments:

  1. Vau mitkä luolat!! Upeita kuvia, mielenkiintoista lukea - ehdottomasti sinne jos saarelle pääsemme :)

    ReplyDelete
  2. Onpas hienoa, etta ehdit viettaa siella vahan turistielamaakin! Mahtavaia kuvia!

    ReplyDelete
  3. Kiitos! Pieneksi saareksi täällä on yllättävän paljon näkemistä ja tekemistä, varsinkin turistisesonkina!

    ReplyDelete
  4. Dodiii! Ota vaan kaikki irti mitä Barmudasta saat!

    ReplyDelete