Saturday, November 21, 2009

"Siellä minne aurinko ei paista..."


Ei oikein ollut postaukseen sopivaa kuvaa ;-) joten kuva ihanasta sushi ateriasta jonka söin torstaina!

Koko tän viikon olen ollut tähystyssalissa. Siis paksusuolentähystyksissä. No, on meillä ollut muutama vatsalaukuntähystyskin. Tähystyksiä on ollut n 12-14 päivässä. Ja kerrankin on ollut lähes mukava viikko töissä ;-)

Maanantaina meni puoli päivää kun kaikki oli mun mielestä aika ällöttävää. Ennen ei ole onneksi pahemmin tarvinnut olla mukana näissä toimenpiteissä, koska yleensä ne hoidetaan omalla osastollaan (Endoskopiassa). Ja, jos joku tarvitsee nukutuksen, ja toimenpide tehdään leikkausosastolla, tulee endoskopian henkilökunta tekemään toimenpiteen. Loppupäivästä homma ei enää ällöttänyt ja oli oikeastaan mukavaa!

Päivät menee nopeasti, koska toimenpiteet ja vaihdot on niin nopeita, mutta koska ei tarvitse pukeutua steriilisti eikä ole pesuja eikä peittelyjä, ei tarvitse stressata eikä työskennellä niin hiki hatussa. Porukka on ollut pääasiassa mukavaa, lähes kaikki lääkärit myös.

Välinehuolto onneksi pesee nykyään skoopit (”tähystyslaitteet”), vielä pari kuukautta sitten se oli hoitajien hommaa! Me vaan laitetaan pöydät valmiiksi, testataan skoopit ja huuhdellaan ne läpi salissa ennen viereiseen pesuhuoneeseen siirtoa.

Yhden aamupäivän vietin kyllä pesemällä niitä, meidän pitää osasta se koska iltavuorossa yksi hoitaja pesee ne mitä välinehuolto ei ole ehtinyt päivällä pestä (colonoskooppeja on 6, niitä tähystyksiä n 10-12 päivässä). Siinä on aika monta momenttia mitä pitäämuistaa, missä järjestyksessä pestään, mitä letkuja ym pitää milloinkin kiinnittää että tulee pestyä oikein jne. Mutta oli siis mukava aamupäivä, vaikka vähän kiire olikin, mutta sai miettiä omia ja keskittyä vaan yhteen asiaan kerralla!

Täällä vakuutusyhtiö maksaa jokaiselle yli 50-v tähystyksen, ja sen jälkeen tarpeen mukaan 5-20 vuoden välein. Joten täällä on paljon tähystettäviä, suurin osa on juuri noita kontrolleja. Nuo kontrollit on todella nopeita, nopeimmat kestää vaan 8-10 min, mutta aina välillä löytyy jotain ja toimenpide kestää vähän kauemmin.

Eilen yhdelle lääkärille, joka on täällä töissä, tehtiin kontrollitähystys. Musta se oli vähän outoa että hän teetti sen omalla työpaikalla. Lääkärit silti tienaa täällä todella hyvin, ja jos menee omasta tahdosta USA:han toimenpiteeseen, jonka voi suorittaa täällä, korvaa vakuutus siitä silti puolet (jos siis toimenpidettä ei voi tehdä täällä korvaa vakuutus koko homman). Tuskin tämä nopea toimenpide on mitenkään älyttömän kallis. Sitten hän vielä ennen toimenpidettä harmitteli ettei ollut ehtinyt sanoa Andrealle hyvästi, joten Andrea haettiin paikalle hyvästelemään! Myös yksi toinen hoitaja kävi salissa vitsailemassa lääkärille, että hänellä on videokamera ja hän filmaa toimenpiteen. Ei oikein tuntunut todelliselta…

1 comment:

  1. Siis, piti olla 5-10 vuoden välein kontrollit, ei 20v...

    ReplyDelete